De rusteloze atmosfeer

De atmosfeer die de aarde omhult, is voortdurend in beweging. Het dagelijks wisselend weerbeeld kan niemand ontgaan. Niet voor niets beginnen de meeste gesprekken met het weer. Wolken spelen bij het weer een belangrijke rol. Temperatuur, luchtdruk, wind en neerslag en wolken vormen de ingrediënten bij het ontstaan van wolken en wie hier kennis van neemt, begrijpt hoe de wolken in elkaar zitten.
Deel 1 De familie Wolk
De wolken vormen een eerbiedwaardige familie met deftig klinkende Latijnse namen, al hebben ze ook gewone namen in de eigen taal. Er zijn familieleden die het hoog in de bol hebben (Cirrus), terwijl andere het veel dichter bij het aardoppervlak zoeken (Stratus). De jonge leden van de Cumulustak zijn de vriendelijkheid zelve, maar de oudere generatie neemt soms boosaardige trekken aan en trakteert de mensheid op neerslag.
Deel 2 Neerslag
De wolken laten ons een erfenis achter in de vorm van regen, sneeuw, dauw, ijzel en rijp. Hoe ontstaan deze vormen. En wat zijn stijgingsregens, stuwingsregens en frontale regens. Allemaal vragen die in dit deel beantwoord worden.
Deel 3 Optische verschijnselen
Even spectaculair als de wolken zelf zijn de visuele verschijnselen die de wolken vergezellen. Denk aan de bliksem, het halo-effect, de regenboog en talrijke andere effecten.
Alles bij elkaar laat de serie wolken zien hoe wolken ontstaan, welke soorten er zijn en welke verschijnselen er vergezeld gaan van de wolken. Na het bekijken van de serie zult U ongetwijfeld wat vaker de ogen richten op de lucht en genieten van het immer wisselende schouwspel dat hier geboden wordt.