Alle wegen leiden naar Rome

Het Pantheon

 

Rome, meer dan 2700 jaar gelden gesticht op zeven heuvels aan de oever van de Tiber, groeit uit tot het middelpunt van een omvangrijk Romeins Rijk dat zich uitstrekt langs de gehele Middellandse Zee en zelfs ver daarbuiten.

Deel 1 Het Romeinse Rijk

Van het Romeinse Rome is veel overgebleven: tempels, theaters, basilica‘s, paleizen, badhuizen, zuilen en triomfbogen. Vooral de machthebbers en de elite hebben een persoonlijk stempel op de stad weten te drukken.

Hoe de gewone Romeinen woonden en leefden, is wat moeilijker voor te stellen, want zoals overal is de rijkdom beter bewaard gebleven (in stenen en kunst) dan het leven van alledag.

Toch doen we een poging om ook het leven van de gewone Romeinen in beeld te brengen.

De serie is zo opgebouwd dat we ons als het ware verplaatsen naar de Romeinse tijd en net doen alsof we in Rome op “vakantie” gaan.

 

Deel 2 Het Rome van de pausen

Na het verval van het Romeinse Rijk wordt Rome een religieuze stad waarin priesters en monniken talrijke kerken en kloosters stichten.De hoofdrol bij de bouw van het christelijke Rome is weggelegd voor de pausen, die architecten en kunstenaars uitnodigen  om met gebouwen, pleinen, beelden, fonteinen en obelisken de stad een voornaam gezicht te geven. De ‘binnenkant’ van de stad vergeten ze daarbij niet. Kerken en paleizen worden opgesierd met beelden, schilderijen en fresco’s.

Kortom, het tweede deel van de lezing laat zien hoe verschillende pausen een bijdrage hebben geleverd aan het Rome zoals we dat nu nog kunnen zien.

 

‘Behalve Rome is bijna niets moois op de wereld’, schreef Johann Winckelman in 1756. Je kunt overdrijven, maar toch blijft vast staan dat het gezegde niet voor niets luidt: alle wegen leiden naar Rome

De Sint Jan van Lateranen