De rusteloze aarde in Europa

De rusteloze aarde is een serie die ons naar diverse plaatsen in Europa voert om te laten zien hoe de aarde door de natuur is opgebouwd en weer afgebroken.
Deel 1 Opbouw
De aardkorst bestaat uit gesteenten. Welke hoofdvormen van gesteenten zijn er en hoe zijn ze ontstaan. Krachten binnenin de aardkorst zorgen in Europa voor aardbevingen, vulkanisme en gebergtevorming. Denk aan de Etna en de Eolische Eilanden in Italië. Deze krachten bouwen de aardkorst op en brengen reliëf aan. Kijk eens naar IJsland. Delen van de aardkorst bewegen hier uit elkaar en de scheuren die ontstaan, worden opgevuld met gloeiend hete lava. Aardbevingen vergezellen de uitbarstingen.
Terwijl op de ene plaats delen van de aardkorst uit elkaar gaan, botsen op andere plaatsen van de aarde delen van de aardkorst weer op elkaar. Ook deze bewegingen blijven niet zonder gevolgen. De vele gebergten in Europa zijn hier het bewijs van.
Deel 2 Afbraak: verwering, transport en erosie
Water, wind en ijs geselen het landschap en pogen het ontstane reliëf weer af te breken. Het resultaat is een aardkorst met bijzondere vormen en eigenschappen.
Overal in Europa en zelfs in Nederland zijn gebieden aan te wijzen met wonderbaarlijke landschapsverschijnselen, die getuigenis afleggen van een fraai samenspel van water, ijs en wind. De fjorden in Noorwegen, de kust in Noord-Ierland en de gletsjers in Zwitserland spreken in dit opzicht boekdelen. Opbouw en afbraak zijn een gevolg van een rusteloze aarde. En wij mogen daarvan genieten.
De foto's in deze serie komen uit IJsland, Schotland, Engeland, Ierland, Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Italië, Frankrijk, Spanje en Nederland.